Almalekvár és a fája?

Publikálás dátuma: 2016. március 08. | kedd | 18:16:50
"Naponta egy alma távol tartja az orvost." "Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Már ezekbÅ‘l a közmondásokból is kiderül, hogy a távoli múltban az almát a gyógynövények közé sorolták. Az ókori görögök és rómaiak is felismerték e gyümölcs jótékony hatásait, ami miatt tisztelték és szerették, emellett több változatát nemesítették. De késÅ‘bbi korokban is alkalmazták gyógyhatása miatt, javasolták fogyasztását nyersen az egészséges embereknek, míg minden beteget fÅ‘tt almával kezeltek elÅ‘ször. „Sápkórosok” vasszöggel szurkált almát fogyasztottak.

Ezt a gyümölcsöt mindenki ismeri és szereti, mégis számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami csak ritkán derül ki.


Az alma rendszertani jellemzői

Az alma (Malus domestica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Az Európában mindenütt megtalálható alma Å‘se nyugat-és közép Ázsiából származik. A mindenki által jól ismert termés gömbölyded, két végén bemélyedéssel. Külsejét viaszos héj borítja. Kettévágva elÅ‘tűnik a magház, amelyben bújnak meg a magvak. A terméshús ízét nem lehet egységesen meghatározni, számos eltérÅ‘ fajtája létezik, így vannak édes vagy savanykás almák. De ez a sokszínűség már megjelenésükben is észrevehetÅ‘, ugyanis találkozhatunk zöldes, sárgás és pirosas fedÅ‘színű fajtákkal. Érési idejük szerint is igen eltérÅ‘ek lehetnek, vannak nyári, Å‘szi és téli almák is. Érésük befolyásolja eltarthatóságukat is.

 Az alma összetétele
                        

 #almalekvár #alma #dzsem #almadzsem #almajam #marmaladeA gyümölcs édességét befolyásoló cukortartalom más-más típusú cukrokból áll. Kétharmad részt megtalálhatók benne a monoszacharidok, fÅ‘ képviselÅ‘i a glükóz, valamint fruktóz. Egyharmad részt pedig az oligoszacharidok közé tartozó szacharóz adja. Az alma fontos ízkomponensei a sejtnedvében található savak, de a gyümölcs íze elsÅ‘ sorban a sav/cukor aránytól függ.

Az almából sok aminosav kimutatható, de aszparaginból, glutaminból valamint szerinbÅ‘l tartalmaz a legtöbbet. Igen magas C-vitamin tartalommal bír ( 2-10 mg/100 g alma), de emellett megtalálható a gyümölcsben az A vitamin elÅ‘anyaga, valamint magas a B-vitamin tartalma is. A vitaminok mellett számos nyomelemet tartalmaz, ezek: vas (Fe), réz (Cu), mangán (Mn), szilícium (Si), foszfor (P) és kén (S). Rostanyaga a sejtek falát felépítÅ‘ pektin. A gyümölcs héjában sok fenolos vegyület, antocianinok és flavonoidok találhatóak, melyek antioxidáns tulajdonságaikról híresek.

Alma

fehérje (g/100g)

0,34

zsír (g/100g)

0,58

szénhidrát (g/100g)

11,4

élelmirost (g/100g)

2,02

Na (mg/100g)

1,2

K (mg/100g)

119

Mg (mg/100g)

5,4

Ca (mg/100g)

5,3

Fe (μg/100g)

248

β-karotin (μg/100g)

29

B1 (μg/100g)

35

B2 (μg/100g)

32

nikotinamid (μg/100g)

300

pantoténsav (μg/100g)

100

B6 (μg/100g)

103

biotin (μg/100g)

4,5

folsav (μg/100g)

7,5

C-vitamin (mg/100g)

12


Az alma termesztése

Közel tíz éve az évi átlagos almatermés a világon 59 millió tonna volt, melybÅ‘l Ázsia, azon belül is Kína termelte a legtöbbet. EbbÅ‘l a termelésbÅ‘l az Európai Unió termelése 30%-ot tesz ki. Az EU legnagyobb termelÅ‘i Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Lengyelország és Magyarország. Hazánk részesedése az Unió termelésébÅ‘l mintegy 6%. Magyarország gyümölcstermesztésének legnagyobb részét az almatermesztés adja. A Magyarországon termelt alma 80%-át az élelmiszeripar dolgozza fel, így készülnek belÅ‘le ipari félkész termékek (pl.: sűrítmények, velÅ‘k). De készítenek belÅ‘lük üdítÅ‘italokat, rostos leveket, szörpöket, lekvárokat, dzsemeket, valamint almavajat. Lekvárokban és levekben kíválóan alkalmazható más gyümölcsökkel kombinálva (alma-körte, alma-csipkebogyó, alma-eper), de nagyon jó ízhatása fűszerezve is, például fahéjjal. Így fűszeresen használják fahájas alma dzsemként, de fahájas almás gyümölcslevekben is.


Éllettani hatása

Az alma fogyasztását különösen ajánlják állapotos nÅ‘knek, kismamáknak és gyermekeknek. Kutatások kimutatták, hogy azoknál a nÅ‘knél, akik terhesség alatt fogyasztottak almát kisebb eséllyel született asztmás gyermekük. Gyermekek esetében is, aki napi szinten fogyasztanak 100 %-os almalevet 47%-al csökkent az asztmás rohamok kialakulása, azokkal a társaikkal szemben akik csupán havonta néhány alkalommal ittak almalevet. Ezek az eredmények elsÅ‘sorban az alma magas flavonid tartalmának tulajdonítható. Ezek a flavonoidok antioxidáns vegyületek, melyek az alma héjában fordulnak elÅ‘. Flavonoidok hatása még, immunerÅ‘sítÅ‘, rákmegelÅ‘zÅ‘, májvédÅ‘, segíti a vírusok és baktériumok legyÅ‘zését.

Kisebb betegségek esetén (pl.: nátha) babáknak és kismamáknak gyógyszeres kezelés helyett hatékony lehet megelÅ‘zÅ‘ jelleggel beiktatni az alma fogyasztást a napi étrendbe.

A gyümölcshús emellett gazdag pektinben, ami a gyümölcs magas rosttartalmát eredményezi. Ezen tulajdonsága miatt a reszelt alma gyógyszere lehet hasmenésnek, vérhasnak, paratífusznak. Hasmenés enyhítését úgy éri el, hogy az almapektin a bélben élÅ‘ baktériumok átalakítják egy bélnyálkahártya felületét védÅ‘ réteggé. Székrekedés esetében is hasznunkra lehet, ugyanis ilyenkor rostban gazdag élelmiszert kell fogyasztani, így salakképzÅ‘ anyagok kerülnek a bélsárba. A bélsárba kerülÅ‘ salakképzÅ‘ anyag serkenti a bél összehúzódást, így enyhíti a székrekedést. Ezen hatások mellett a pektintartalom csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Cukorbetegek számára is fontos fogyasztása az almának, ugyani s a benne megtalálható anyagok védÅ‘réteget képeznek a vékonybél falán, így csökken a cukor felszívódása A pekitn megköti a bélben a rákkeltÅ‘ -carcinogén-  anyagokat, így csökkenti a kockázatát a vastagbélrák kialakulásának.


Több formában is fogyaszthatjuk


Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav tartalmánál fogva jótékony hatást fejt ki a vese és a máj működésében. Kutatások bizonyítják, hogy a köszvényes betegséget is visszaszorítja az almafogyasztás.

Pozitív tulajdonsága, hogy nem csak nyersen, hanem feldolgozva is megÅ‘rzi számos élettanilag fontos tulajdonságát. Így ihatjuk szűrt és rostos léként, tehetjük a palacsintánkba lekvárként, vagy kenhetjük a pirítósra, mint gyümölcsvaj, már sokat tettük egészségünkért.

Az almalekvár többféleképpen is elkészíthetÅ‘, a hagyományos ízeket kedvelÅ‘k úgyszint beleszerethetnek a gyümölcsfeldolgozás egyik csodájába a homoktövis dzsembe, mely almarostokkal ízletes pépes krémmé válik. Fogyasztása minden édes süteményhez, egy szelet kenyérhez is megfelelÅ‘, és a gazdag C-vitamin tartalom a koratavaszi hónapokra is megfelÅ‘ vitaminellátást biztosít.

vissza

A legmagasabbminőségre törekszünk

Fő alapanyagunkat, a gyümölcsöt, kizárólag megbízható hazai forrásokból szerezzük be, így biztosítani tudjuk vevőink számára az állandó magas minőséget. A kizárólag csak válogatott minőségű gyümölcsökből készült lekvárjainkat és különböző gyümölcskészítményeinket nyugodt szívvel ajánljuk minden kedves vásárlónknak.