A málna
Magyarország mezÅ‘gazdasági ország lévén jelentÅ‘s zöldség –és gyümölcstermÅ‘ területekkel rendelkezik, így ezek és ezekbÅ‘l készült élelmiszerek nem idegenek az étkezési kultúránktól. A gyümölcsöket frissen fogyasztva a termés idÅ‘szakában jellemzÅ‘ek, de egész évben megtalálhatóak a piacon gyorsfagyasztott formában, illetve feldolgozva lekvárként, dzsemként, gyümölcsitalként.
A bogyós gyümölcsök közé tartozó málna kiváló beltartalmi jellemzÅ‘kkel bír. KiemelkedÅ‘en fontos táplálkozás biológiai szempontból antioxidáns összetevÅ‘je, ezek közül fÅ‘leg gazdag flavonoidokban (legnagyobb számban antocianinok) mely a gyümölcsre jellemzÅ‘ vöröses szín kialakításáért felel. Fontos megemlíteni magas ásványi anyag valamint vízoldható vitamin tartalmát is. A málnából készült lekvárok, dzsemek, gyümölcskészítmények és gyümölcszselék napjainkban számos kultúrában elÅ‘fordulnak. Felhasználásuk minden kultúra sajátossága, Magyarországon elÅ‘szeretettel fogyasszák a málnalekvárt, málnadzsemet és a málnalevet sütemények, joghurtok és péksütemények mellé.
A málna termesztési sajátossága
A málna gyümölcs talaj- és éghajlatigénye szorosan összefügg. ErdÅ‘társulások tagjaként kiválóan terem erdei talajokon. Termesztés szempontjából a magas csapadéktartalom elengedhetetlen, a málna hÅ‘igénye alacsony. Ilyen típusú talajok találhatóak Börzsönyben, Cserhátban, Mátrában, Kisalföldön, Somogyban, Zalában, ahol a málna nagy mennyiségben elÅ‘fordul (Papp, Porpáczy, 1999).
Nyári málna érési ideje június végétÅ‘l, július végéig, Å‘szi málna esetében június végétÅ‘l egész szeptember végéig szedhetÅ‘.
A málna gyümölcstermesztésének alakulása
Az elmúlt idÅ‘szakot tekintve Magyarországon a bogyós gyümölcsökre általánosságban elmondható, hogy a belföldi fogyasztás kereslete megnÅ‘tt, háttérbe szorítva az ipari szintű felhasználást és az exportot. Kivételt képez a málna, melynek kivitele és ipari felhasználásra szánt mennyisége is növekszik. A friss málna exportja Németországba és Ausztriába, a fagyasztott pedig Spanyolországba jellemzÅ‘. A málnatermÅ‘ területeit is megnövelÅ‘ Lengyelország és Szerbia is vetélytársunk exportban. ElÅ‘bbi friss málna kivitelben, utóbbi fagyasztott gyümölcs esetében (Stummer,2010).
A FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations- adatait elemezve megfigyelhetÅ‘, hogy a 2012-es évben a vezetÅ‘ málnatermelÅ‘ terület Oroszország, 133.000 tonna megtermelt mennyiséggel, Å‘t követi Lengyelország 127.055 tonnával, majd az Amerikai Egyesült Államok 100.775 tonnával. Magyarország a ranglista 20. helyén áll. Ezeket az adatokat összevetve a 2009-es adatokkal, a felállított rangsor az alábbiak szerint alakult: Oroszország 120.000 tonna, Szerbia 86.961 tonna, Lengyelország 81.778 tonnával. Ekkor Magyarország a 14. helyen állt.
A málna táplálkozás-élettani értéke
Málna egyedisége jellegzetes ízében és zamatában rejlik. A gyümölcs Jellegzetes íze és kiváló zamata mellett arányos beltartalmi tényezÅ‘kkel rendelkezik. Ezen tulajdonságainak köszönhetÅ‘en nincs más gyümölcs amivel helyettesíteni lehetne. A gyümölcsben a színváltozások párhuzamosan mennek végbe, amíg a zöld szín lebomlik addig a színanyagai (antocianinok) kialakulnak. A málna gyümölcs növekedésével az íz- és aromaanyagok mennyisége is megnÅ‘, valamint a cukortartalma is növekedni fog, elérve a jellegzetes zamatát a gyümölcsnek.
A málna kedvezÅ‘ táplálkozás élettani hatással bír. Magas ásványanyag tartalma és vitamintartalma mellett alacsony kalóriaértékű. Emellett említésre méltó természetes színezÅ‘anyaga, az antocianin tartalma.
Málna magas rosttartalma miatt anyagcsere-élénkítÅ‘ hatással rendelkezik. Emellett emésztést segítÅ‘ savakat is tartalmaz. (Papp, Porpáczy,1999). Az élelmi rostokra nagy szükség van, koleszterincsökkentÅ‘ hatással rendelkeznek, emellett lassítják a szénhidrátok felszívódását, epesavakat kötnek meg. A napi gyümölcsfogyasztásnak kedvezÅ‘ élettani hatása van, magas beltartalmi értékük nem helyettesíthetÅ‘ más táplálékforrással az antioxidáns és rostfogyasztással pedig az érelmeszesedés és daganatos megbetegedések kockázata csökkenthetÅ‘ (Rodler,2005).
A málna víztartalma magas, kalória és zsírtartalma alacsony. A már említett rostokban gazdag gyümölcs, így emésztÅ‘rendszer működésére pozitív hatással van. Átlagon felüli vitamintartalommal bír, nagy mennyiségű C-, K-, és B9-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokban is bÅ‘velkedik, kiemelkedik a kálium, magnézium, kalcium, foszfor és vastartalma (Dalmadi, 2009). A kálium-nátrium egyensúlyt nem zökkenti, káliumban gazdag gyümölcs nátriumban szegény emiatt kedvezÅ‘ hatással bír a kedvezÅ‘tlen nátrium/kálium arányú élelmiszerek (például sajtok) fogyasztását. A gyümölcs savtartalma is fontos, magas almasav és citromsav tartalommal rendelkezik (Souci, Fachmann, 2008).
A málna igen gazdag antioxidánsokban, elsÅ‘sorban polifenolos vegyületekben, melyek többek között a szabad gyökök megkötésében vesznek részt. [1]
A flavonoidoka növények másodlagos anyagcseretermékei. Az emberi szervezet számára tápértéke nincs, de arra pozitív hatással van. A következÅ‘ tulajdonságokkal rendelkeznek: antioxidáns, daganatgátló, antiallergén, antikarcinogén, antimikrobiális, gyulladáscsökkentÅ‘. A málna színanyagai (antocianinok) is a flavonoid vegyületek közé tartoznak, melyek szinte csak a bogyósokban illetve lilás színű zöldségekben találhatók meg.
Ezeknek a pozitív hatások ellenére az antioxidáns fogyasztással vigyázni kell, túlzott bevitele káros az egészségre. A napi megfelelÅ‘ ásványanyag bevitelhez elengedhetetlen ismerni a gyümölcs fémion összetételét, így elkerülhetÅ‘ azok a fémvegyületek fogyasztása, melyek toxikusak az emberi szervezet számára (Stefanovics-Bányai és mtsai, 2006).
A színanyagok mellett zamatanyagokban is gazdag gyümölcs a málna. Az alacsony koncentráció ellenére az íz-, illat-, és zamatanyagok nagy számban fordulnak elÅ‘ a málnában. A málnában mindez a koncentráció 2ppm, amit 215 komponens épít fel, amibÅ‘l mindössze 95 azonosított (Salgó,2001).
Összességében elmondható, hogy a málna értékes gyümölcs táplálkozás-biológiai szempontból, fogyasztásával számos betegég megelÅ‘zhetÅ‘, szervezetünkre kedvezÅ‘ hatást gyakorol. Jellegzetes ízével és kiváló zamatával kiváló alapanyaga dzsemeknek, lekvároknak, szörpöknek, zseléknek, de akár kompót is készülhet belÅ‘le, így eltartható marad s szezon után is fogyasztása olyan, mintha frissen ennénk. Igazi kuriózumnak számít a málnából készült pálinka és bor is.
Érdekességek az málnalekvárról és a málnadzsemrÅ‘l
Bár a málnalekvárt és dzsemet nehéz megkülönböztetni a különbözÅ‘ kultúrákban eltérÅ‘ szokásoktól és különbözÅ‘ ételgyártási törvénykezésektÅ‘l, szabályozásoktól. A lekvár homogénebb közeget teremt, mivel a cukor és a málna pépesebben vegyül el, így koncentráltabban tartalmaz friss gyümölcsöt. Ezzel szemben a dzsemben jobban elszeparálódik a sűrítÅ‘ anyag, a cukor és a gyümölcs, bár a dzsemnek is megvan a szemlátomásra gusztusos jellege, kevésbé mondható homogénnek, vagy pépesnek, inkább a gyümölcszselé és a gyümölcs keverékének bizonyul. Természetesen a választás, mindig ízlés kérdése. A málna pedig fenséges ízt ad minden gyümölcs sűrítménynek, pépnek, gyümölcsvajnak is.
A Kutyori-Konyha ötvözi a friss gyümölcsök zamatát jól megszokott lekvárok ízeivel, továbbá olyan kuriózumokat is elkészít, mely a távol-keleti, vagy a nyugati konyhában fordulnak elÅ‘.
[1] A szabadgyökök olyan egy vagy több párosítatlan elektront tartalmazó atomok, molekulák, vagy molekularészletek, melyek rövid ideig önállóan is életképesek. A szabadgyökök olyan reaktív anyagok, melyek a biológiailag fontos molekulákat károsítják, végsÅ‘ soron a sejtek elhalását okozhatják. Szervezetünk olyan védekezÅ‘ rendszert állított fel, mely megakadályozza ezek a szabad gyökök keletkezését. Ha mégis kialakulnak a szabadgyökök, akkor az antioxidánsok csökkentik ezek károsító hatását.
vissza