Vajon gyümölcsből készül a dzsem?

Publikálás dátuma: 2016. február 04. | csütörtök | 21:07:42
A lekvárbirodalom évezredes kérdése, mely máig is tisztázatlan sok vásárló és édességimádó szemében az, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem között. Továbbá a kettő között melyik az ami valódi gyümölcsből készült. Egyik sem? Vagy esetleg mindkettő?


A wikipédia lekvárról szóló cikke szerint, a lekvár „olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történÅ‘ fÅ‘zése által jön létre. FÅ‘leg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.”

A híres nevem liktárium már a 13 században is nagy népszerűségnek örvendett. A mézes édességként jellemzett sűrítményt arra használták fÅ‘leg, hogy a gyógyszereket belekeverjék, és így a gyermekek számára megkönnyítsék azok lenyelését.  A lekvár homogén összetételű gyümölcsfÅ‘zet, melyek cukor hozzáadásával készítünk leggyakrabban, ámbár akadnak olyan magas cukortartalmú édes gyümölcsök, melyek nem igénylik a cukor hozzáadását, pl. a szilva, így ezekbÅ‘l nagyszerű cukormentes, csupán természetes édesítÅ‘ket tartalmazó sűrű lekvár nyerhetÅ‘. A lekvár legtöbb esetben 100% gyümölcs (esetenként cukor) összetétele, így hozzájárul az egészségünkhöz is. Természetesen magas gyümölcscukor tartalmát figyelembe kell venni a diétázóknak és a cukorbetegeknek, de több olyan variáció is létezik, melyeket egy kiadós reggelire még a legszigorúbb diétát követÅ‘k is fogyaszthatnak.


A dzsem inkább Nyugat- Európában, vagy az Egyesült Államokban elhíresült étel. Többnyire sűrűbb összetételű, mint a lekvár és tartalmazhat gyümölcsdarabokat is, készülhet zöldségbÅ‘l is. Viszont a dzsem nem 100% gyümölcstartalmú, így más sűrítÅ‘ anyagok is belekeverhetÅ‘k, vagy nagyobb mennyiségben tartalmaznak vizet. A dzsem több helyen akár fÅ‘zés nélkül is elkészül. A cukor helyettesíthetÅ‘ gyümölcscukorral és mézzel is


Az hagyomány máig is úgy tartja, hogy lekvár csak hosszú kitartó fÅ‘zéssel készíthetÅ‘, amikor is a gyümölcs teljesen homogénné válik. A dzsem ezzel szemben nagyobb gyümölcsdarabokat is tartalmaz, és nem homogén, sok esetben teljesen átlátszó. Az angol kultúra szerint a dzsem öntetnek is használható, ha a gyümölcs darabos, de a lé nem elég szilárd.


Az angol kultúra továbbá megkülönbözteti a gyümölcszselé kategóriát is, mely pektin, citromsav, cukor, és gyümölcslé összefÅ‘zésébÅ‘l keletkezik. A gyümölcszseléhez hozzáadható még fűszer, zöldség, virág, és akár szobadekorációként is használható.

A gyümölcsvaj a gyümölcs lassú-fÅ‘zésébÅ‘l adódik. A kereskedelemben nemrég felbukkanó lassú-fÅ‘zÅ‘ fazekak és edények lehetÅ‘vé teszik, hogy 10-12 óra fÅ‘zéssel a gyümölcsbÅ‘l egy kellemes állagú pép készüljön, melyet könnyedén kenhetünk kenyérre, vagy használhatunk száraz húsokhoz, szárnyasokhoz feltétként.


Mivel a nyugati kultúráról már szó volt, ne felejtsük el megemlíteni, hogy a keleti kultúrában is fontos a gyümölcsök sűrítése hidegebb idÅ‘kre való eltárolása. Az indiai eredetű Chutney- csatni,  fűszeres szószféleség.  Lehet édes vagy savanyú, csípÅ‘s, általában zöldségekbÅ‘l vagy gyümölcsökbÅ‘l készítik. Cukor, gyümölcsök, hagyma és ecet összetevÅ‘kbÅ‘l áll, továbbá só és fűszerek is kerülhetnek bele. A csatni már a Viktoriánus Angliában is hagyományos ételnek számított, az Angol gyarmati hagyományok miatt, így karácsony tájára elÅ‘szeretettel készítették az angol farmerek a karácsonyi puding mellé, mely szintén egy gyümölcsbÅ‘l készült sűrítmény.


A cikkbÅ‘l látható, hogy a gyümölcs tartósításának hagyománya van nem csak a magyar, hanem a távol-keleti és észak-amerikai kultúrákban is. A Kutyori –Konyha elÅ‘szeretettel készíti Önöknek a hagyományos és a modern különlegességek széles skáláját, legyen szó valódi lekvárról, dzsemrÅ‘l, vagy más gyümölcsös finomságokról.

Forás: Wikipédia, http://www.thekitchn.com/


vissza

A legmagasabbminőségre törekszünk

Fő alapanyagunkat, a gyümölcsöt, kizárólag megbízható hazai forrásokból szerezzük be, így biztosítani tudjuk vevőink számára az állandó magas minőséget. A kizárólag csak válogatott minőségű gyümölcsökből készült lekvárjainkat és különböző gyümölcskészítményeinket nyugodt szívvel ajánljuk minden kedves vásárlónknak.