Rákölő, antioxidáns gyümölcsök

Publikálás dátuma: 2016. augusztus 29. | hétfő | 18:56:12
Szereted az egzotikus gyümölcsöket és fűszereket? Több, mint 10 okot sorolunk fel számodra, hogy miért fogyaszd azokat!

Egzotikus gyümölcsök és fűszerek jótékony hatásai


 Blog bejegyzésünkben azon gyümölcsöket mutatjuk be nektek, melyekkel nap, mint nap dolgozunk. Ezek a gyümölcsök egzotikusnak számítanak kis hazánkban, bár már egy ideje ismertek.

Többnyire csak az ízük miatt vásároljuk meg Å‘ket, és bele sem gondolunk, hogy mennyi olyan összetevÅ‘t tartalmaznak, melyek jól hatással vannak egészségünkre.

 

Kókusz

 

A kókuszt legtöbben szárított formában ismerik. Fontos összetevÅ‘je ez a magyar konyhának is, hiszen számos süteményt, édességet lehet készíteni kókuszreszelékbÅ‘l. Ilyenek például a kókuszgolyók, kókuszos fagylaltok és csokoládék. Kevésbé ismert viszont a kókusz tej formában, mely a legegészségesebb növényi tejként van számon tartva. Nem tartalmaz telített zsírsavat, nem emeli meg a koleszterin szintet, nem tartalmaz cukrot, így a fogyókúra mellett is fogyasztható. További szuper elÅ‘nye, hogy laktóz érzékenyek is fogyaszthatják, így elkerülhetjük a felfúvódást, és a hasi puffadást. A kókusztejbÅ‘l készült sűrítmény pedig tejföl és tejszín helyett is használható az ételekbe fÅ‘zés során, és a tévhitekkel ellentétben nem ad az ételnek édeskés mellékízt, így megfelelÅ‘ fűszerezéssel, a csirkepaprikás kókusztejszínnel készítve olyan lehet akár az eredeti.

 A kókusz olajakban gazdag eredeti gyümölcsformájában. A kókuszolaj antioxidánsokban gazdag, olyan triglicerideket tartalmaz melyek nem kötnek meg a szervezetben, hanem energiaként felhasználódnak, így elkerülhetÅ‘ a zsírlerakódás. A kókuszzsír olvadási pontja 24,5°C.  Száraz állapotban 60 - 70% zsiradékot tartalmaz; kezdetben lágy, és csak a betakarítás és száradás után szilárdul meg, amikor a kókuszvíz lassan eltűni.  Az infekciók és a stressz legyÅ‘zésében is segít a kókuszolaj. Bizonyítottan immunerÅ‘sítÅ‘ tulajdonságokkal is bír. Ha külsÅ‘leg használjuk az olajat (étkezési zsírt), melyet a zsiradékban gazdag bélbÅ‘l préselnek.  Kezünkre, hajunkra és arcukra is kenhetÅ‘, jó bÅ‘rápoló tulajdonságokkal rendelkezik száraz bÅ‘rre és hajra, a hajhullás is mérsékelhetÅ‘ a kókuszolaj és kókuszzsír használatával.  Gyógyászati olajok, szappanok és tisztítószerek alapanyaga is. A kókuszálmából továbbá cukrot, szirupot és ecetet állítanak elÅ‘.

Ha étkezésre vásárolna kókuszzsírt csakis szagtalan, szűrt hozzáadott anyag mentes, biogazdálkodásból vásárolt kókuszzsírt vásároljon magának. Az ilyen kókuszzsír hevítése során nem indít be káros oxidatív folyamatokat, hiszen a kókuszolaj 92%-ban közepes láncolatú telített zsírsavakból áll, melyek összetevÅ‘i eltérnek az állati eredetű telített zsírsavaktól. A kókuszzsír gyorsítja az anyagcserét.

Energiatartalom: 100 g kókuszzsír: 363 kcal/1520kJ

Ásványi anyagokban gazdag magas a kálium foszfor, magnézium és kalcium tartalma. Továbbá vitamin tartalma is jelentÅ‘s, többnyire B1, B2, E és B6 vitamint tartalmaz.

 

Ananász

 

A Közép- és Dél- Amerikából származik. C –vitaminban gazdag gyümölcs, mely erÅ‘s antioxidáns hatással rendelkezik, mely meggátolja a rák kialakulásáért felelÅ‘s szabadgyökök képzÅ‘dését.  Magas rosttartalommal rendelkezik, mely az egészségügyi problémákat csökkenti. Továbbá gazdag béta-karotinokban, cink, folsav és réz vegyületekben is. A nemi szervekre való hatási is köztudottan erÅ‘s pozitív hatással rendelkezik. GyulladáscsökkentÅ‘ tulajdonsága fájdalomcsillapító és regeneráló tulajdonságokkal is rendelkezik. Asztma megelÅ‘zését is elÅ‘segítheti, ha rendszeresen fogyasszuk a terméket.

Különlegességképp pedig megjegyezhetÅ‘, hogy a kókusz és az ananász kombinációjával erÅ‘s béta karotin dózis is kerül szervezetünkbe, mely további jótékony hatással járul hozzá immunrendszerünk megerÅ‘sítéséhez.


Citrom

 

A téli csodagyógyszer, mely már a 19. század „népi” gyógyászatában is erÅ‘s szerepet töltött pedig kicsi hazánkban.  Bár egzotikus gyümölcsnek számít, mégis olyannyira elterjedt, hogy minden háztartásban megtalálható télen és nyáron is. A meleg idÅ‘ben hűsítÅ‘ szörpöket, italokat és limonádékat lehet vele elkészíteni, szuper ízt kölcsönöz halételeinknek és salátákat is felfrissíti egy kis citromlé. A téli hideg idÅ‘ben pedig C-vitamin dózisunkat pótolhatjuk vele meleg teába csepegtetve annak levét, vagy süteményekbe, salátákba szeletelve fogyasztjuk. ImmunerÅ‘sítÅ‘, hiszen C-vitamin erÅ‘s koncentrációban található meg kedvenc gyümölcsünkben. A citrom továbbá lúgosító hatású, így gyomorbetegnek és emésztÅ‘szervi panaszokkal rendelkezÅ‘knek is jó kezelÅ‘anyag, orvosság lehet a reggeli mellé elfogyasztott citromkarikákkal dúsított friss víz. A magas káliumszint jót tesz a szív és érrendszeri betegségben szenvedÅ‘knek, elÅ‘segíti az agy és az idegek működését.  Segíti a méreganyagok eltávozását a testbÅ‘l, és antioxidáns hatásokkal is bír. A citromban található pektin pedig csökkenti az éhségérzetet, így elÅ‘segíti a fogyókúrát is.  A citrom frissítÅ‘ hatása akár koffeinhelyettesítÅ‘ is lehet, vagy a vírusokkal és fertÅ‘zésekkel is felveszi a harcot. GyulladáscsökkentÅ‘ hatása a rendszeresen fogyasztott gyümölcsnek köszönhetÅ‘, a húgysav eltávolítását is segíti, mely az izületi gyulladások legfÅ‘bb okozója. A citrom számos kozmetikai szerekben is található, frissítÅ‘ illata a parfümök, szappanok egyik legfÅ‘bb összetevÅ‘jévé teszik.

 

Narancs

 

A citromhoz hasonlóan a narancs az egyik legtermészetesebb C-vitaminforrásunk, mely akár egész évben a konyhaasztalra kerülhet.

narancs, dzsúsz, limonádé, cvitamin, vitamin, citrus, narancslé, citrom, antioxidáns, rákölÅ‘, egészséges, egészség
FelnÅ‘ttek számára ajánlott napi mennyiség 60-65 mg C-vitamin több mitn kétszeresét tartalmazza a narancs. Az immunrendszer erÅ‘sítését, a baktériumellenes hatását és a gyulladáscsökkentÅ‘ hatását is ki kell emelni. Az immunglobulinok létszámát növeli a szervezetben rendszeres fogyasztása, így kellÅ‘képpen védekezhet majd a télen és a hideg idÅ‘ben a vírusok és baktériumok ellen.

A szabadgyökök közömbösítésében nagy szerepe van a C-vitaminnak, így antioxidáns hatása erÅ‘södött meg a narancsnak. A C-vitamin rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az infarktus és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelÅ‘zésében játszik nagy szerepet. 

A narancs eredetileg Kínából származik, de Nagy Sándor hódításainak köszönhetÅ‘en az Európaiak megismerkedhettek a finom citrus gyümölccsel. Évszázadokkal késÅ‘bb eljutott Európába, mely ritkaságnak és ínyencségnek számított. Szegfűszeggel kombinált narancsok illatosítóként használtak, és az ízük is igazi ínyencségnek számított.

 

 

Mazsola

 

A mazsola egy különleges szárított szÅ‘lÅ‘bÅ‘l készült csemege, melyet fÅ‘ként az aranb világban Iránban, Irakban használtak elÅ‘ször. Számos arab édesség összetevÅ‘je, mely az európai finomságokban is megtalálható.

A mazsolának számos jótékony hatása van, ilyen a gyomorpanaszok enyhítése, mely a vízzel megduzzasztott mazsolaszemek rendszeres fogyasztása segíti elÅ‘. A mazsola hashajtó hatású a székrekedés egyik legtermészetesebb forrása. A rostok megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól és salakanyagoktól. Kálium tartalma és magnéziumtartalma csökkenti a savasodást, ámbár súlyos vesebetegségben szenvedÅ‘knek nem ajánljuk a mazsola nagy mennyiségben való fogyasztását.  Vasat és B-complex vitaminokat is tartalmaz, így a vérszegénység elleni küzdelemben is segíthetnek. A rák kialakulását a benne levÅ‘ katekin csökkenti az emberi szervezetben. FertÅ‘zéseket is kezel a gyulladáscsökkentÅ‘ hatása.  A mazsola száj higiéniájára is pozitív hatással van, hiszen megakadályozza a fogszuvasodást. BaktériumölÅ‘ hatása a benne található oleanol sav és fitovegyületek segítségével valósul meg.

A vastartalma erÅ‘síti a hajhagymákat, így a hajhullás is megelÅ‘zhetÅ‘ rendszeres fogyasztásával. C-vitamin tartalma a haj természetes színének fenntartásában segít. A mindennapi fogyasztás erÅ‘síti a vérereket és a hajtÅ‘ így egészségesebb lesz a fejbÅ‘l pedig világosabb és korpa mentesebb.


Fűszerek



Egy kis rövid áttekintésben bemutatjuk nektek az általunk használt két legfontosabb fűszert. Számos jótékony hatásuk van, ismerkedjetek velük meg és használjátok bátran ti is.


Fahéj

 

A fahéj a keleti konyha egzotikus fűszere, melynek illata mindenkit levesz a lábáról.

fahéj, egészség, fászerek, rákellenes, rákölÅ‘, antioxidáns, fogyókúra, sexuális, méreganyag, lekvár, szörp, fűszer,

A fahéj egészségre gyakorolt hatásai közül a felfúvódásra, hasi puffadásra való kellemes hatása elsÅ‘rendű. Hányingerre és egyéb gyomorpanaszokra is kiváltképp jó hatású segítség, elég ha italunkba, teánkba teszünk belÅ‘le, ez után gyomrunk megnyugszik, és kellemesebben érezzük majd magunkat.  Az emésztést segítÅ‘ jelelme miatt a fogyókúrák hasznos segítÅ‘je is, hiszen lelassítja a gyomor kiürülését, elveszi az éhségérzetet, a telítettségérzet is lassabban múlik el hatására. Bátran adjuk hozzá ételeinkhez egy csipetnyi Å‘rölt fahéjat.  Vércukoszint ingadozása is megállítható faháj rendszeres használatával. Antioxidáns hatása pedig a gyulladásokat is csökkenti, így méregteleníti a szervezetet.  Természetesen vigyázni kell nagymennyiségben való fogyasztásával, hiszen túlzott adagolása akár gyomor- és májproblémákat is okozhat.


Szegfűszeg

 

A szegfűszeg  nem csak illatosítóként kivalló fűszernövény, hanem számos jótékony hatása van egészségünkre is.  A benne található eugenol vegyület a leghatékonyabb gyulladáscsökkentÅ‘. Flavonoidokat és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentÅ‘ hatással bírnak. A szegfűszegbÅ‘l olajat is készítenek, megnyugtatja az ízületi gyulladásokat és borogatásként is jól használ. A fogfájást nyugtatja, rágj el néhány szegfűszeget, és máris eltűnik a fogfájás.

A várandósak számára is nagyszerű fűszernövény, hiszen enyhíti a hányingert és elmulasztja az émelygést. Naponta kétszer javallott inni belÅ‘le fÅ‘zetet, vagy teát. Enyhíti a torokfájást, és a száraz köhögés tüneteit is csökkenti. A lehelet frissítést is okozza, és nem szükséges száj sparynak sem használni, elég, ha elrágcsálunk egy kis szegfűszeget.  Puffadás, hányás és hasmenés ellen is ajánlott használni. ErÅ‘s afrodiziákum is, a férfiaknál a korai magömlés okozta problémákon is segíthet. stressz ellen rágcsálj el naponta egy két szegfűszeget, már könnyedén veheted a problémákat.  A növényben található eugenol pedig a cukorbetegségben szenvedÅ‘knek is enyhítheti tüneteit.

Miért is érdemes használni ezeket a gyümölcsöket és fűszereket?

 

Ha még nem soroltunk fel elég okot fogyasztásukra, így javasoljuk, kóstold meg Å‘ket, ha még nem kóstoltad és garanatált ízük és zamatuk téged is elcsábít majd. Ha pedig úgy döntesz, hogy édesebb nyalánkság formájában pótolnád a sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, melyeket tartalmaznak a gyümölcsök és zöldségek, akkor pótold ezeket lekvárok és szörpök formájában. Hiszen mi, a Kutyori-Konyha garantáltan magas gyümölcstartalmú lekvárokat és szörpöket készítünk!

Jó étvágyat kívánunk!


vissza

A legmagasabbminőségre törekszünk

Fő alapanyagunkat, a gyümölcsöt, kizárólag megbízható hazai forrásokból szerezzük be, így biztosítani tudjuk vevőink számára az állandó magas minőséget. A kizárólag csak válogatott minőségű gyümölcsökből készült lekvárjainkat és különböző gyümölcskészítményeinket nyugodt szívvel ajánljuk minden kedves vásárlónknak.