Csökkentsd a Triglicerid szinted

Publikálás dátuma: 2016. május 27. | péntek | 17:29:40
Nem csak a magas koleszterin szint okozhat gondot, hanem a kevésbé ismert, de ugyanolyan veszélyes triglicerid szint is. Itt egy pár tipp, hogyan csökkentsd le!

Napjaink civilizációs betegsége a túlzott szénhidrátfogyasztás. Annyit eszünk amennyi belénk fér, és közben nem gondolunk annak következményeire. Természetesen nem mindegyikünkön ütÅ‘dnek ki a túlzott szénhidrátfogyasztás hátrányai, de néhányunknak különbözÅ‘ betegségeket okozhatnak. Egyre több ember szenved glutén intoleranciában, cukorbetegségben, vagy rendelkezik magas koleszterin szinttel, és a kevésbé ismert, de ugyanolyan veszélyes magas triglicerid szinttel.

 

Mi is az a triglicerid?

 

 

A sokak által ismert  koleszterin, ami egy  zsírszerű anyag, hátránya abban áll, hogy a zsírok a vérben nem oldódnának, a zsírsavaknak polipeptidekkel kell kapcsolódniuk, amelyek a vízmolekulák számára befogadhatóvá és a vérben szállíthatóvá teszik Å‘ket.  A két legfontosabb koleszterintípus az LDL és a HDL

Az LDL-koleszterin, 45 százalék koleszterint, trigliceridet, foszfolipidet és fehérjét tartalmaz. A koleszterint a májból szállítja a sejteknek, ha viszont túl sok termelÅ‘dik és a sejtek keveset használnak fel belÅ‘le, akkor a koleszterin lerakódik az érfalba, ezért az LDL-koleszterint "rossz koleszterinnek" is nevezik.


A HDL-koleszterin 50 százalék fehérjét, kevés koleszterint, trigliceridet és foszfolipidet tartalmaz. Szerepe abban áll, hogy a már lerakódott koleszterint az érfalból visszaszállítja a májba, és így védi az érfalat.

EbbÅ‘l látható, hogy a HDL szintnek a vérben magasnak  kell lennie ahhoz, hogy az LDL szállíthatóvá váljon. Sajnos, ez a 21. század táplálkozási szokásainak köszönhetÅ‘en nagyon nehézkes elérni.

A trigliceridek, melyeket említettünk és mindkét zsírmolekulában megtalálhatóak, melyek szerepe elsÅ‘sorban az, hogy energiával lássák el a szervezetünket. Amikor a zsír megemésztÅ‘dik a szervezetben, akkor trigliceridet nyerünk belÅ‘le elÅ‘. Ha túl sok zsírt, és szénhidrátot fogyasztunk (hiszen a szénhidrát a szervezetünkben szintén zsírrá alakul át), akkor magas-triglicerid szint alakul ki szervezetünkben.

A magas triglicerid-szint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Ha a triglicerid- szint és LDL-szint magas, a HDL-szint viszont alacsony számos megbetegedést okozhat. A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának tehát egyik fÅ‘ oka lehet a magas triglicerid szint.

 triglicerid koleszterin zsír elhízás

Hogyan csökkentsük le a triglicerid szintet?

Ha az éves rutinvizsgálat során kiderül, hogy túl sok szervezetünkben a triglicerid, akkor azt a kezelÅ‘orvosunk nagyságrend szerint osztályozza. Ha túl magas (4-es érték feletti), akkor gyógyszert ír ki a szint csökkentésére.

Ha viszont magasnak számít, de még a nem veszélyes kategóriába kerül, akkor azt javasolja, hogy diétát vezessünk be életmódunkba.

Véleményem szerint, a diéta csak rövidtávú megoldást nyújt számunkra, ezért fontos az életmódváltás, az egészséges életmód bevezetése a családba, és a mozgáshiány csökkentése, a rendszeres testmozgás növelése életünkben.

A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a trigliceridek szintjét a vérben, és megnehezíti a felesleges kilók leadását is. Bizonyos gyógyszerek szedése önmagában is okozhat emelkedett triglicerid szintet: egyes vérnyomáscsökkentÅ‘k nagy mennyiségben, kortikoszteroidok, ösztrogén tartalmú gyógyszerek

A magas triglicerid szint hátterében számos betegség állhat, így ajánlom, hogy ha kóros szintet diagnosztizálnak, és az életmódváltás sem segít, akkor mindenképpen fontos, hogy felkeressünk egy specialistát.pajzsmirigy betegségek, vesebetegségek, epegyulladás is állhat az elzsírosodás hátterében.

triglicerid koleszterin magas étel

Mégis mit együnk, ha magas a trigliceridünk?

 


Amit ajánlok: fogyasszunk sok omega 3-ban gazdag ételeket, húsokat. Ilyenek például a halak, fÅ‘leg a tengeri halak, mint például a tonhal. Ha tonhalat veszünk érdemes saját levében, vagy sós lében vásárolni és nem napraforgó olajban.

Ne használjunk magas zsírtartalmú húsokat ételeket a fÅ‘zéshez. pl. érdemes kerülni a disznóhús fogyasztását, helyette inkább válassza a kevés zsírtartalmú csirkét és pulykát.

A tejfogyasztás kérdése társadalmunkban elég megosztott, hiszen ez függ az állat tartásának módjától is, de a triglicerid-szint csökkentése érdekében ajánlom, hogy kerüljük a túl zsíros és cukros tejtermékeket pl. ízesített joghurtokat, zsíros túrót, tejfölt

A cukorbetegség egyik legnagyobb kiváltó oka számos tanulmány alapján a túlzott szénhidrátfogyasztás, és ez a triglicerid szint emelésére is igaz. A szénhidrát zsírrá alakul, a finomított szénhidrát pedig megemeli a vércukorszintet.

Ne fogyasszunk a diéta elsÅ‘ részében péksüteményeket, tésztát, finomított szénhidrátból készült édességeket, süteményeket. Ha csökkent a  triglicerid szint, akkor idÅ‘vel, be lehet vezetni a teljes kiÅ‘rlésű kenyeret, tésztát. Ha van rá lehetÅ‘ségünk, készítsünk otthon kenyeret és tésztát, ez készüljön gluténmentes lisztbÅ‘l, vagy a következÅ‘ reformlisztekbÅ‘l, melyeknek nagy a rost és fehérjetartalmuk, ami szintén segít csökkenteni a triglicerid szintet: zabpehelyliszt, amarántliszt, kölesliszt (a köles bizonyítottan csökkenti a triglicerid szintet), hajdinaliszt, és más dialisztek, maglisztek.

Fogyasszunk lenmagot, kiwit, áfonyát, olivaolajat, halakat, B vitamin komplexumot és sok zöldséget, hogy csökkentsük a káros zsírt vérünkben.

Fogyaszthatok gyümölcsöt?

 

A gyümölcsfogyasztásnak számos elÅ‘nye van, hiszen minden egyes gyümölcs vitamint tartalmaz, mely pozitívan hat szervezetünkre, ámbár léteznek olyan gyümölcsök melyeknek nagyon magas a szénhidrát tartalmuk (fruktóztartalmuk), így negatív hatással lesznek a triglicerid szintünkre. KerülendÅ‘ gyümölcsök a következÅ‘k: banán, sárgadinnye, Å‘szibarack, szÅ‘lÅ‘

Amit bátran fogyaszthatunk: kiwi, zöldalma, eper, málna, áfonya, vörös áfonya, tÅ‘zegáfonya, homoktövis (számos jótékony hatása bizonyított a gyógyászatban).

 áfonya, triglicerid, koleszterin

Örökre meg kell vonni magamtól a kedvenc ételeimet?

 

Nagyon nehéz ellenállni kedvenc ételeinknek, hiszen nagyon finom és laktató egy kiadós, magyaros pörkölt, reggelire jó megoldásnak tűnt a sajtos meleg szendvics, és hiányozna a barátokkal eltöltött péntek esti pizzázás.

Én is ebben a betegségben szenvedek, így tudom, hogy sok megvonással jár a gyógyulási folyamat. Viszont érzem jótékony hatásait, hiszen a túlzott szénhidrátfogyasztás csökkentésével megszűnik  a has puffadás, megszabadulhatunk pár fölösleges kilótól, job lesz a közérzetünk. A sok pozitívum pedig idÅ‘vel megtanít majd arra bennünket, hogy ellenáljunk kedvenc ételeinknek, néha pedig ha már jobb eredményeink lesznek megengedhetjük magunknak, megjutalmazhatjuk magunkat. Illetve rengeteg alternatív verzió van kedvenc ételeink elkészítésére pl. van zablisztbÅ‘l készült palacsinta, alacsony zsírtartalmú túróból készült pizza tészta, és cukormentes áfonyalekvár ami épp oly finom, mint az eredeti.


És mi segít még?

 

A sport. A rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a magas triglicerid szintet. Naponta mozogjunk, annyit amennyit bírunk és amire idÅ‘t tudunk szakítani. Hiszen a mozgásmentes életmód számos betegséget okozhat, a testmozgás pedig redukálja a stresszt, fittebbé tesz, és ellazít egy fárasztó nap után.

 

 sport, triglicerid, kutyorikonyha

A Kutyori-Konyha csapata kiáll az egészséges táplálkozás mellett. A fent említett javaslatokat érdemes megbeszélni kezelÅ‘orvosával mielÅ‘tt megfogadja tanácsunkat.

 

Mindenkinek sikeres gyógyulást kívánunk, és le a zsírokkal!

 


vissza

A legmagasabbminőségre törekszünk

Fő alapanyagunkat, a gyümölcsöt, kizárólag megbízható hazai forrásokból szerezzük be, így biztosítani tudjuk vevőink számára az állandó magas minőséget. A kizárólag csak válogatott minőségű gyümölcsökből készült lekvárjainkat és különböző gyümölcskészítményeinket nyugodt szívvel ajánljuk minden kedves vásárlónknak.