Honnan szárzmazik a nevünk

Publikálás dátuma: 2016. január 04. | hétfő | 14:05:18
A Kutyori-Konyha gyümölcsfeldolgozó Hont településen található a szlovák határ szomszédságában. A település az egyik legelső magyar vármegye, (Nagy-) Hont központja volt, a földvár a 10 – 11. század fordulóján épülhetett.
Feltehetően az egykori megye és a település névadója a Géza fejedelem idején Gizella királyné kíséretében Magyarországra érkező Hont lovag volt, aki a Szent István uralkodása alatt kiépülő vármegyerendszerben eredetileg egy nagyobb, északi terület ura lehetett.

Az egykori  honti rénszarvasvadászok lakóházainak nyomait az Ipoly partján, találták meg. Az első írásos emlékek  a XIII. századból valók, amikor Hont település a névadó Huntpázmány nemzetség birtokába került. A nemesek vára a Kukucska hegyen állt, mely a falu fölött magasodik nyugati irányban. A török uralom idején lakossága csaknem kihalt, de mégis megmaradtak Mikszáth „Jó palócai” a Börzsöny lábánál Hont településen a mai napig is. Hont lakói vendégszeretetükről és ízes tájszólásukról ismertek.

Hont nevezetességei a régi földvár még fel nem tárt maradványain kívül, a börzsönyi hegységben található Honti-szakadék turista látványosság és a Duna-Ipoly nemzeti park egyedi élővilága továbbá az évente megrendezésre kerülő Honti-emléktúra és a borvidék hagyományos népünnepsége a szüreti felvonulás.


Kiemelt látnivaló a szurdokvölgy, vagy ahogyan a helybeliek hívják a Honti szakadék. Hivatalos források szerint  az Ős-Ipoly medre volt a Honti- szakadék Korallmaradványok és megkövesedett cápafogak is láthatók kőbe zárva a szakadék peremén. Hóolvadáskor és esős időben a szurdokvölgybe látogatók, páratlan vízesésben gyönyörködhetnek, mely összetéveszthetetlenné teszi Börzsöny látnivalói között. A Börzsöny-hegység északi oldalánál található az Ipoly folyó,  Magyarország és Szlovákia határfolyója. A mocsaras lápos terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Ezen a különösen védett részen található a Kutyori-Konyha otthona: Hont.

Hont község közelében található a híres-neves Drégelyvár, mely Szondi György és katonái által védte Felvidéket a török hódoltságtól. A Hont fölött elterülő vár nemzeti örökség, melyről a Nógrádmegye kapta az elnevezését. A Kutyori-Konyha méltán büszke  Magyarország ősi örökségeire, és ezeket tiszteletben tartva viszi tovább és őrzi meg Hont község hagyományait.

vissza

A legmagasabbminőségre törekszünk

Fő alapanyagunkat, a gyümölcsöt, kizárólag megbízható hazai forrásokból szerezzük be, így biztosítani tudjuk vevőink számára az állandó magas minőséget. A kizárólag csak válogatott minőségű gyümölcsökből készült lekvárjainkat és különböző gyümölcskészítményeinket nyugodt szívvel ajánljuk minden kedves vásárlónknak.